torsdag 24. juni 2010

Lagring av søkeinfo.

Europaparlamentet vedtok 23. Juni at EU skal jobbe mot å utvide datalagringsdirektivet til også å gjelde søk man gjør på de forskjellige søkemotorer på nett. Dette blir tildels på siden av min oppgave, men jeg vil likefullt kommentere raskt hva dette vil innebære.
Allerede med trafikkdata kan man tegne relativt detaljerte bilder av folks vaner. Man vet hvor folk befinner seg, til en hvis grad hvilke nettsider de besøker, når det gjør alt dette og hvem de kommuniserer med, både når det gjelder epost, telefon og andre kommunikasjonstjenester av lignende art. Her har man i utgangspunktet allerede laget et bilde av hver borger som da skal lagres fra seks til tjuefire måneder, litt avhengig av hvor i EU/EØS man er.
Denne nye utviklingen medfører at alle søkeord man bruker skal kunne kobles til bruker. Det vil si at hvis du søker på ”gnagsårplaster”, ”billige billetter til alaska” og ”gode tursekker”, så har man kun etter disse tre søk et visst inntrykk av dine interesser og fremtidige planer. Mange søker daglig flere ganger på google, og hvis man legger sammen disse data med de trafikkdata man allerede har, vil bildet bli veldig nært komplett. Det har ikke kommet noen gode indikasjoner på hvordan disse data skal lagres, hvilke tilfeller som skal gjøre at de skal kunne uthentes, men jeg vil anta at hvis vedtatt, så vil disse reglene bli parallelle med det som allerede gjelder for datalagringsdirektivet.
Dette er en relativt radikal utvidelse av direktivet og indikerer sterk politisk vilje til å vektlegge kampen mot kriminalitet på bekostning av respekt for privatliv. Det kan bli interessant å følge denne utviklingen videre.

Ingen kommentarer: